eerste dagen

Blijf op de hoogte en volg Renee

09 Januari 2013 | Somalië, Mogadishu

Haa Allemaal!!
Eindelijk weer een bericht vanuit het warme Somalie! Ik ben net 4 dagen hier, al zoveel gezien en gedaan dat ik niet weten waar ik precies moet beginnen.
Mijn vlucht ging prima! Van Dusseldorf naar Istanbul was zelfs perfect, 2 stoelen naast me waren leeg, dus ik heb languit gelegen! In Istanbul moest ik 5 uur wachten tot mijn vliegtuig naar Somalie zou vertrekken. Mijn Duitse collega Anne zou hier echter ook ergens zijn. Maar waar, vliegveld is heeeeeeel groot dus hoe vind je elkaar? Nou Anne was op het idee gekomen me te laten omroepen, dus ik hoorde ineens Renee Dierx door de luidsprekers, lang ben ik in Istanbul dus niet alleen geweest, bij de infobalie stond Anne op me te wachten! Deze 5 uur vlogen dus om! IN het vliegtuig dat als eindbestemming Mogadishu zou hebben zaten maar een handjevol blanke en al steeds meer sluiers. Na een korte stop in Djibouti waren Anne en ik nog de enige blanke en dan ook nog ongesluierde vrouwen. Dat vond men toch maar interessant, regelmatig werd er dan ook gevraagd wat we in godsnaam in Mogadishu gingen doen. Overigens de vlucht verliep ook compleet anders dan de eerste, de stewardesssen interesseerde zich uberhaupt niet meer voor de inzittenden, of we nu opstegen, er turbulentie was, of landde, gecontroleerd of we goed vastzaten werd er niet.
Al hoofddoekendragend hebben we het vliegtuig verlaten en kon je de eerste glimp van Mogadishu opvangen, we werden meteen hartelijk welkom geheten door iemand van ons team. Visum werd snel geregeld en we vertrokken naar ons huis met een jeep. Ik heb alleen maar met open mond in de jeep gezeten, cultuurshock!!!!!! Overal mensen door elkaar lopen auto’s kriskras toeterend, mensen zijn erg druk , duwen, schreeuwen alsof er heel wat aan de hand is, maar er is niks aan de hand dit schijnt zo te horen. Je kon nu ook duidelijk zien hoe arm de mensen hier zijn, er staat geen huis meer recht, hier en daar ligt een matras, waar ze denk ik op slapen, overall rotzooi, stof, zand, een weg is er niet. Ik ben ook zeer blij dat ik deze autorit heb overleefd want er wordt echt kris kras door elkaar gereden je wordt helemaal door elkaar geschud in de auto, er staat zo nu en dan een mannetje met ;petje op en fluitje in de mond die probeert dat verkeer enigzins te regelen maar dat lukte hem echt totaal niet haha. Ik schoot enorm in de lach toen ik die verkeersregelaar zag, waarop onze chauffeur me vreemd aankeek. Ze zijn allemaal erg aardig en vinden ons zeer interessant. Het is wel even wennen, je bent geneigd een hand te geven en je voor te stellen maar dit mag niet. Er zijn sommige mannen die je wel een hand geven uit respect maar dat is maar zelden, wat niet betekend dat de rest geen respect voor je heft ze zijn het gewoon niet gewend. Dus boksen met mn collega’s zoals ik dat op de CCU altijd doe zit er hier niet in (met de vrouwelijke collega’s kan dit overigens wel)! DIt is ook de enige keer dat we een hoofddoek hoeven te dragen, in en om onze woning en in het ziekenhuis doen we dit niet.
Aangekomen bij de woning, een beetje ontdaan van de rit haha, ben ik op verkenning uit gegaan en ik kan je zeggen ik had niet verwacht dat ik zo luxe zou verblijven. Ik heb een eigen kamer met bed en muskietennet en een profosorisch tafeltje met plastic stoel. Zo ziet ieders kamer er eigenlijk uit, we hebben een gezamelijke keuken, met voornamelijk eten uit blik/rijst/noodles/rijst/rijst/rijst/rijst en nog eens rijst. Tussen de blikken en op het aanrecht treft men regelmatig een kakkerlakje of gekko. Ook heeft er regel matig 1 van de 23 katten die hier rondlopen over de aardappelen gepist. Die katten vind ik echt smerig, ze weten al dat ze uit mijn buurt moeten blijven want ik ben bewapend met een fles water. De douche delen we,ofja douche, er hang teen douchkop aan de muur waar koud water, of eigenlijk moet ik zeggen een ministraal koud water uitkomt (Moninail ik moet dan ook altijd aan jou denken als ik op de badkamer ben hahaha). Mijn haren voelen al aan als stro, ik hoef me geen dreadlocks te laten zetten want die heb ik als ik terug ben vanzelf. Je krijgt de shampoo niet goed uitgespoeld laat staan de rest fatsoenlijk gewassen. Nu heft douchen zowiezo weinig zin, zodra je je hebt afgedroogd kun je weer gaan douchen want dan ben je weer bezweet. Mijn voeten zijn zowiezo al niet meer schoon te krijgen, meide herinneren jullie mijn voeten na Solar nog, nu ist net zo haha. Dit alles vind ik echt heerlijk, ik geniet van dat primitieve! Buiten om ons huis is er plek om watt e voetballen/volleyballen/ er hang teen hangmat we hebben een fijn terrasje met alweer de plastic stoelen iets anders is er niet. Het is hier heerlijk! Lekker altijd buiten op de blote voeten! UIteraard hou je rekening met de mensen hier en draag je altijd lange broeken en shirts, dus echt bruin zal ik niet worden (wel dan is het eerder viezigheid)
Het huis verlaten we niet dat is te gevaarlijk, maar omdat er plek genoeg omheen is heb ik hier tot nu toe nog geen last van, ik vind het alleen zo jammer dat je niet meer van het land kan zien. Om ons heen zijn altijd mensen, iemand die voor ons kookt/wast/chauffeur/mensen die op ons letten etc.. ze vinden het erg leuk als je met ze voetbalt of iets anders dat doen ze erg graag (ook dan kom ik door mijn enthousiasme vaak in de verleiding om te high fiven, maar mijn meer ervaren duitse collega’s corrigeren mij dan). Ze noemen me trouwens Ronnie, Renee schijnt erg moeilijk te zijn, ik noem ze op mijn beurt allemaal Hassan/Abdulla of Mohammed. Ze zien er voor mij allemaal hetzelfde uit en dit zijn echt de 3 meest voorkomende namen hahahaha. Om de paar uur gaan deze hassanen/mohammedden/abdullis met elkaar bidden erg fascinerend. Ik heb nog geen vrouwonvriendelijkheid ontdekt tegenover ons, ze hebben zelfs humor eentje heb ik al volleyballen geleerd dat wil hij nu steeds doen.
Dan het ziekenhuis, meine gute! Ook hier weer heb ik mijn ogen uitgekeken!!1 puinhoop! Overall Rommel,kakkerlakken,kitten, mensen, kinderen, hygiene is er totaal NIET. De afgelopen 3 dagen ben ik met een duitse college meegelopen. Vanaf morgen start ik zelf op een eigen afdeling. Afdeling 23, hier zal ik dan gaan samenwerken met somalische collega’s (broeders/zusters en 2artsen). Op afdeling 23 liggen alleen maar kinderen van 0-3 jaar met mazelen/meningitis/tuberculose/malnutrition. De afdeling heft zon 50 bedden maar dat wil niks zeggen, er liggen gemakkelijk 2 kinderen in 1 bed. Het gaat er heel anders aan toe op een afdeling, er is wel een sort van structuur in de werkwijze te ontdekken maar een beetje als het hun uitkomt. De bedoeling is te starten om 8 maar er zijn verpleegkundige die om 10u eens aankomen of helemaal niet. Er zijn weinig middelen waarmee men kan werken, soms is het pappen en nat houden. Als er iets gebeurt kun je vaker echt gewoon NIKS doen. Paniek is er nooit, als het een kindje slecht gaat zie je dit aan niemand. In het begin dacht ik HEEE HALLO ben ik nu de enige die paniek begint te krijgen! Maar je leert toch echt al heel snel dat je niks kunt. Ook de moeder gaat hier heel rustig mee om, waarschijnlijk omdat ze er thuis nog 8 heeft zitten. Ik had gedacht dat ik het moeilijk zou vinden hiermee om te gaan maar dit gaat eigenlijk vrijwel vanzelf. Het is triest te zien dat er zo weinig middelen zijn, je moet echt improviseren. Daarnaast raakt het me als ik zie dat de zusters en broeders heel graag willen leren. Als je ze bijvoorbeeld net geleerd hebben hoe ze melk moeten mixen (klinkt simple maar is echt heel moeilijk voor ze haha) zijn ze zo trots! De dag erna kun je ze het weer opnieuw uitleggen want op de een of andere manier blijft niks hangen. Je kunt 35804keer hetzelfde uitleggen of zeggen komt niet aan. Een ondervoed kind bijvoorbeeld, ze behandelen het maar hebben nooit gevraagd hoe het komt dat het kind ondervoed is. Als je dat dus wel vraagt kom je erachter dat de moeder het kind alleen water geeft…. Niemand ook de artsen niet komt op het idee te vragen hoe de moeder haar kind voed en waarom ze dat zo doet. Voorlichting en uitleg is dus ontzettend belangrijk, dat is ook onze taak om juist daarop in te spelen. Uiteraard ondersteun je ze in de dagelijkse werkzaamheden maar daarnaast ben je ook bezig met het opzetten van een plan om problemen zoals ondervoeding aan te pakken. IN de komende 6 maanden zal hier de focus liggen. De lokale verpleging bewust proberen te maken van hun verantwoordelijkheid en onderwijs geven. Ik moet zelf na het werk nog vaak de boeken in want ik weet niks van kinderen. Maar het wijst zich vanzelf, veel fout kun je ook niet doen. Er gebeuren de gekste dingen op een afdeling, ik kan er soms niet bij hoe het eraan toe gaat maar ik geniet er erg van. Zo had ik laats een nietmachine, hadden ze nog nooit gezien dat moest ik werkelijk uitleggen hoe dat werkt, ze hebben echt geen idee!! De kindjes zijn trouwens allemaal bang voor me haha, een wit mens hebben ze nog nooit gezien, dit duurt f dan zijn ze gewend. ONze werkdag begint om 8 en eindigt om 17, ik werk 6 dagen in de week, vrijdag is de vrije dag. Ik verheug me erg op de komende weken, hoop dat ik de afdeling wat kan leren en dat we wat kunnen bereiken. Ik zal jullie op de hoogte houden van al mijn ervaringen, de volgende keer zal ik wat foto’s proberen te uploaden. Er is internet maar dat werkt soms paar dagen niet, vanavond is een goeie avond wat internet betreft.
Ik denk veel aan jullie!

• 09 Januari 2013 - 21:22

Bianca Hebben:

Hee Renee,
    Wat een verhaal zeg en wat al een belevenissen! Ik weet zeker dat jij er komende maanden echt van gaat genieten! Ik kijk al weer uit naar je vlgde verslag!
    Heel veel grtjes en liefs bianca

• 09 Januari 2013 - 21:25

Aniek:

Woow Renee klinkt nu al als een heel avontuur! Heel veel succes en ik ben nu al benieuwd naar het volgende verslag.
    Heel veel succes alvast daar!!
    Groetjes Aniek

• 09 Januari 2013 - 21:26

Debbie:

Ha meis!
    Wat leuk om zo snel al wat van je te horen! Ik had het nét met mam nog over je! We vroegen ons af wat je allemaal al had meegemaakt! Pff, wat een verhalen heb je nu al, je bent nog maar net daar. Ik kan me trouwens écht geen voorstelling maken van Renee met sluier... hihi! Wel fijn dat dat bij jouw nieuwe thuis niet hoeft!
    Succes met het bewaren van je enthousiasme... High five!
    Liefs, Debbie

• 09 Januari 2013 - 21:46

Jan:

Hey Ronnie,
    Gaat wel verwarrend werken, wat is het nu Renee, Ronnie of Inge??
    Zo te lezen kun jij je ei wel kwijt daar in de tropen. Kijk wel uit met de dieronvriendelijkheid, geraakt straks onze ome Dion nog van overstuur. Succes, geniet er van en je weet: "an applemoes a day keeps the doctor away". Een wellicht te gebruiken slogan.

Groetjes, Vixen

• 09 Januari 2013 - 22:00

Mieke Smeets:

Ha Renee,
    Geweldig leuk je verslag. Wat een eerste indruk!!
    Ik weet zeker dat je met veel plezier en enthousiasme daar de tijd om gaat krijgen.
    Ook mijn eerste indruk is super na een weekje ambulance.
    Ik kijk alweer uit naar je volgende belevenissen.
    x Mieke

• 09 Januari 2013 - 22:08

Sylvia Bronckhorst:

Heey Renee,
    Wat heb je al ontzettend veel meegemaakt afgelopen dagen. Renee met sluier,hi,hi :-)
    Super om dit allemaal te lezen ! Heel veel succes en geniet van dit grote "avontuur".
    Liefs en heel veel groetjes, Sylvia.

• 09 Januari 2013 - 22:34

Miriam :

Ha Renee
    Wat heb jij al veel gezien/ meegemaakt in zo'n korte tijd
    Wat n avontuur zeg. Geniet ervan en tot horens. Groetjes Miriam

• 09 Januari 2013 - 22:50

Jon Verberne:

Ohh Renee. ik kan niet wachten tot je weer schrijft, dit is altijd mijn grote droom geweest en als ik dit dan lees dan weet ik zeker heb toen een grote fout gemaakt om niet te gaan.

Pas goed op jezelf en geniet

Veel liefs en groetjes
    Jon

• 09 Januari 2013 - 22:54

Evelyne:

He Renee,
    Zat vanmorgen nog te denken, hoe zal het Renee vergaan zijn.
    Wat een leuk verslag!
    Erg leuk om te lezen. Vind het echt iets voor jou.
    Wat maak je allemaal mee zeg.
    Ik zie je spontaniteit zo voor me. High five.......hihihi.
    Zie uit naar je volgende verslag.
    Pas goed op je zelf
    Oh en als je weer terug bent ga je gewoon ff naar Moninails voor je nagels.
    Groetjes Evelyne

• 09 Januari 2013 - 23:27

Luc Van Peters:

Renee'ke toch,

Wat een reis! jij hebt echt wel ballen!
    Heeft Kelvin een adres van je? of doen ze daar in Mogadishu niet aan ;)

Hou je taai!

• 09 Januari 2013 - 23:39

Monique:

Hallo Renee
    Je verslag is heel levendig, kan me al helemaal voorstellen hoe het moet zijn, krijg al overal jeuk als ik het lees, houd niet van alle beestjes haha.... maar jij bent helemaal mijn opposite, en zult genieten van alles wat je tegenkomt, beleef je avontuur..., en dit pakt niemand je meer af.
    Dikke knuf Monique

• 10 Januari 2013 - 00:00

Twan:

Je kunt zo bij de krant gaan werken, wat een verhaal.
    Ik zie meteen je sterke en zwakke kanten haha.
    Wel erg confronterend om te zien hoe ze daar met die problemen om gaan.
    Wel goed om te zien dat je weer aan het volleyballen bent, kun je als je terug komt in Budel komen spelen samen met Nena.
    Doe het a.u.b. rustig aan, hoor wie het zegt.
    Is die duitse te verlijken met onze Inge?
    Hoop binnenkort weer wat te horen.
    Groetjes uit Budel, Twan.

• 10 Januari 2013 - 00:55

Roland:

GEWELDIG!!!

Roland

• 10 Januari 2013 - 08:54

Jefke:

Waat un verhoale noe al, klinkt waal allemoal indrukwekkend! haha...mannetje, petje , fluitje! Weg man, ksssst, kutkatten! Bun noe al beneujd noa ut volgende verslaag!! Veul succes dao woh meid! X Jefke

• 10 Januari 2013 - 09:54

Eline:

Woww wat een ervaring! Iets anders dan het lzr! Waar we ons al druk maken als de cardioloog te laat visite komt lopen! En denk ook ook niet dat je je daar op de afdeling ff kunt douchen he ;-))
    Geniet er van! Oh en natuurlijk alvast gefeliciteerd voor morgen! Ik ga mn best doen, maar denk niet dat ik het ga redden ;-) Sorry! X Eline

• 10 Januari 2013 - 10:20

Marjolein:

Hey Reneeke (Ronnie)

Doe Ronnie Wie Gehts ;).
    Wat een super verhaal. En wat een ervaringen nu al.
    Klinkt echt als iets voor jou.
    Je krijgt hier de groetjes van Wil Ho die is met me mee aan t lezen.
    Heel veel plezier nog daar en alvast een hele fijne verjaardag.
    We missen je.

Gr Marjolein en Finn

• 10 Januari 2013 - 11:00

Sandra:

Hee Renee!

Fijn om te lezen dat je goed bent aangekomen en je al een beetje een draai hebt gevonden in je nieuwe omgeving. Nu snap ik ook waarom je in Belgie op je blote voeten door de koeienstal ging...jij was niet op trainingskamp voor het volleyballen, maar voor je avontuur in Somalie ;)

Geniet van je avontuur!

x San

• 10 Januari 2013 - 11:31

Marja:

Hoi Ronnie,
    Mooi verhaal. ik stuur je wel een paar blikken kattenbrokjes voor je verjaardag, heb je dat probleem ook opgelos !
    Marja

• 10 Januari 2013 - 11:44

Robert:

BOOODSCHAP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fijn dat het je bevalt. Blijf schrijven. Alvast Proficiat met je verjaardag.

Groetjes Robert

• 10 Januari 2013 - 13:30

Marjolein:

Hey Ronnie,

Kun je ons even je adres laten weten daar. Je kunt het me ook even in een privebericht sturen.
    Thx thx.

Gr Marjolein

• 10 Januari 2013 - 16:04

Lauri:

Lieve Neetje !!!
    haha, wat kan je toch levendig schrijven; erg leuk.
    Klinkt iig allemaal erg indrukwekkend daar !!
    Geniet van alles en weet zeker dat je héél goed werk gaat doen daar :-).
    Veel liefs, Lauri

ps. en natuurlijk alvast gefeliciteerd met je verjaardag xxx

• 10 Januari 2013 - 17:25

Peter:

Hallo Renee of Ronnie,
    maakt niks uit. Goed om te lezen dat het je goed gaat en dat je ondanks de andere situatie plezier blijft hebben. Blijft dat vooral doen en ons ook met je enthousiast verhaal te informeren. Tot de volgende keer.

• 10 Januari 2013 - 20:40

Karien:

Hee Reneeke,met plezier jouw eerste verslag gelezen....ik vind het knap en moedig van je dat je met veel enthousiasme deze uitdaging aangaat....dikke kus,Karien

• 11 Januari 2013 - 12:56

Ccu:

Lang zal ze leven, lang ze leven.
    Lang zal ze leven in de gloria,
    in de gloooooooooriiiiaaaaaa, in de glooooooooriiiiaaaaaa

HIEPERDEPIEP HOERA, HIEPERDEPIEP HOERA

Wenst je
    Carry, Chantal, Twan, Wil, Marjolein, Evelyne

• 11 Januari 2013 - 14:21

Danny Simons:

Hieperdepiep hoera laat de halve liter sloot water smaken !!

Gr Dadadadanny

• 12 Januari 2013 - 00:56

Marjolein Kroese:

Hey Renaat!!
    Hoorde vandaag van mijn nieuwe collega (uit Berg ;-)) dat je op reis was en kreeg deze site doorgestuurd. Wat super tof! Wat een mooie ervaring, echt iets voor jou!! Geniet ervan, zeker een onvergetelijke ervaring! Ik ben benieuwd naar de rest van je avonturen!
    X Mayo Pumbi

• 12 Januari 2013 - 05:33

Renée:

Keep up the good work! Mooi om te lezen hoe je alles ervaart. Kijk uit naar je volgende berichtje.
    Geniet x Renée

• 12 Januari 2013 - 07:45

Mumzel:

Hey Renee,
    Wat een verhaal al zeg, en dat na een paar dagen pas...heftig allemaal...maar echt iets voor jou!
    By the way HAPPY B-DAY nog! Goed gevierd daar haha?
    Geniet ervan en blijf enthousiast en zorg ook goed voor jezelf!
    Dieke knoevel mumzel

• 12 Januari 2013 - 10:10

Christel :

Ha René,

Waat ein geweldig versjlaag hubs dich gesjreve, ich zeen ut zo veur mich. Stuur veural ein foto van dien veut.

Respect veur diene mood! Ich bun greuts op dich en kiek oet nao dien volgend versjlaag.

Gr. Christel

• 12 Januari 2013 - 22:01

Karien:

Hee Reneeke, heb nu avonddienst met Evelyne en Margriet en moest aan jou denken.
    Red je het een beetje in het warme Somalie, zonder je lover.
    Hebben het hier vaak over je, zieke kinderen is toch wel iets anders dan volwassenen.
    Nou Reneeke zorg goed voor jezelf....en een dikke boks van ons.
    Liefs Karien.

• 13 Januari 2013 - 18:21

Jippie:

Ha mop
    Je bent een topper, jij!!
    Liefs jip

• 14 Januari 2013 - 11:42

Nederlandse Ambassade Nairobi:

Beste mevrouw Dierx,

Zou u naar aanleiding van uw verblijf in Somalie contact willen opnemen met de Nederlandse ambassade te Nairobi waaronder ook Somalie valt. U kunt dit doen via: nai-som@minbuza.nl

Bij voorbaat dank.

• 14 Januari 2013 - 16:03

Jules:

Ha wuiff,

Leuk om op deze manier wat te horen van je.
    De ervaring wat je nu al hebt meegemaakt lijkt me super ruig.
    Op et werk dan wat minder leuk maar je weet et leven is geen peperkoek maar we lekker.
    Hier is alles goed maar mam mistje heel erg, voor ons is et nu wat rustiger maar we missen je ook.
    Doe ze de groeten daar en als ze je kloten trek je et verband maar goed aan.

Veel succes en Take care Groetjes Jules

• 16 Januari 2013 - 09:41

Wil:

schitterend verhaal, nu nog de foto's

gr

Wil

• 21 Januari 2013 - 19:58

Marieke:

Heeeeyyyy Reneeeee!!!

Ech mit ein waord; SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sjóen verhaole!

Hiel veul plezeer en suc6 dao, maar mit diene nuchterheid en humor geit det vas en zeker lukke wóh!!!

Dieke knoevel Marie XXX